Τετάρτη: Αντιγόνη του Σοφοκλή

Λίγα λόγια: «Έρως ανίκατε μάχαν…» Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών συναντιέται στην παράσταση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ. Ο Θέμης Μουμουλίδης μετά την επιτυχημένη παράσταση του 2015, ξαναδιαβάζει το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή, προτείνοντας μια παράσταση όπου κυριαρχούν ο τραγικός λόγος , οι μουσικές και ένα σύνολο ηθοποιών που λειτουργούν ταυτόχρονα ως χορός και ως ρόλοι. Μια παράσταση που αναζητά την αλήθεια της δικής της εποχής.

Το έργο: Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.
Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Παίζουν οι: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Σαμόλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Φαμέλη Χειλά.
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr/antigoni-tou-sofokli/
Περιοδεία 2020:  Βεάκειο 15 | 7. Ακολουθούν: Παπάγος 19|7, Χαλκίδα 20|7, Αίγιο 21 | 7, Γιάννενα 22|7, Θεσσαλονίκη 23,24|7, Φίλιπποι 25|7, Χανιά 28|7, Ρέθυμνο 29|7, Ηράκλειο 30,31|7 κ.ά.

 

Το event είναι ολοκληρωμένο.

ΗΜ/ΝΙΑ

Σεπ 29 2020

ΩΡΑ

21:30

ΚΟΣΤΟΣ

Προπώληση 12€

Λεζάντες

➭ Προτεινόμενο
Θεατρο ΕΗΜ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θεατρο ΕΗΜ
Θεατρο ΕΗΜ Φρότζος Ιωάννινα

ΝΟΜΟΣ

Nομός Ιωαννίνων

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ
Τηλέφωνο
2106085797
Email
5seasonart@gmail.com
Website
https://www.facebook.com/5seasonart
X