☵ 18 Ιουλ – 31 Αυγ: Έκθεση «Τσεχική Δημοκρατία»

Λίγα λόγια: «Τσεχική Δημοκρατία – Η χώρα των κάστρων και των παλατιών». Από τις 18 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου η έκθεση “Τσεχικά κάστρα και παλάτια” θα κοσμεί το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, η έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Πράγας.
Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα γεμάτη με σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κάστρα και παλάτια που χρησίμευαν ως κατοικίες της κοινωνικής ελίτ, των ηγετών και των αριστοκρατών, ή ως εκκλησιαστικά ιδρύματα. Τα κάστρα, οι οχυρωμένες κατοικίες των μεσαιωνικών χρόνων, χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και του 16ου αιώνα. Από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από άνετα και συχνά πολυτελώς επιπλωμένα παλάτια. Η Τσεχία δικαίως αποκαλείται «η χώρα των κάστρων και των παλατιών», καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κτίσματα αυτού του είδους, τα οποία μάλιστα διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό την αρχική μορφή τους. Τα περισσότερα είναι ανοιχτά για το κοινό. H διαχείρισή τους γίνεται τόσο από το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς, όσο και από μουσειακούς οργανισμούς, δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων απόγονοι ιστορικών οικογενειών των ευγενών της Τσεχίας.

Μέσω φωτογραφιών και επεξηγηματικών κειμένων, η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κάστρα και παλάτια της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας. Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν μέρη ιδιαίτερης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται στη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.
Η έκθεση που φέρει την υπογραφή του Εθνικού Μουσείου της Πράγας (1818), συστήνει στο κοινό επιλεγμένους πολιτιστικούς θησαυρούς και παράλληλα πληροφορεί για τα έργα τέχνης, την ιστορία τους, το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον κ.ά. Είναι μια εμπειρία αισθήσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για έρευνα αλλά και ως μια «ανοιχτή πρόσκληση» για επίσκεψη στην Τσεχική Δημοκρατία.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά 15 Αυγούστου
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό
Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, 452 21 Ιωάννινα
Τ: 26510 64065 | www.piop.gr

 

Ετικέτες:

ΗΜ/ΝΙΑ

Ιούλ 18 2020 - Αυγ 31 2020

ΩΡΑ

Κάθε μέρα εκτός Τρίτης
10:00 - 18:00
Μουσείο Αργυροτεχνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ιωάννινα

ΝΟΜΟΣ

Nομός Ιωαννίνων
Κατηγορία
X