☵ 15 Ιουλ – 11 Σεπ: Έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής

Λίγα Λόγια:  Έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής προσωπογραφιών Ηπειρωτών Ευεργετών και Λογίων υπό τον τίτλο «1821-2021 Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε».
«…Το ιστορικό φαινόμενο του Ευεργετισμού, ο Ηπειρωτικός Διαφωτισμός, η Λογιοσύνη, οι Σχολές των Ιωαννίνων συνέβαλαν αποφασιστικά στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων… Αυτός είναι και ο στόχος της συμμετοχής του Ιδρύματος « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή » στις γιορτές των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής στους χώρους του. Να υπενθυμίσει και να τιμήσει την τεράστια σημασία και συμβολή της περιοχής μας στην απελευθέρωση της χώρας… Τα Ιωάννινα παρουσιάζουν λαμπρή πνευματική παράδοση αιώνων. Υπήρξαν το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Τα Ιωάννινα διέπρεψαν με τις Σχολές τους οι οποίες κατέχουν στην ιστορία των γραμμάτων αναμφισβήτητα την πρώτη θέση… …Οι Σχολές ιδρύθηκαν και λειτούργησαν με χρήματα των Ευεργετών, κυρίως εμπόρων της εποχής… Στις Σχολές αυτές δίδαξαν σεβάσμια ονόματα αοιδίμων ανδρών. Λογιώτατοι άνδρες και συγγραφείς διάσημοι ήταν και οι μαθητές των Σχολών… …Μερικούς από τους Ευεργέτες και τους Λόγιους αυτούς – ανέλαβαν να απεικονίσουν στα έργα τους Γιαννιώτες σημαντικοί ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, οι περισσότεροι των οποίων ζουν και εργάζονται στα Γιάννινα. Συμπολίτες μας, που αποδέχθηκαν με χαρά και χωρίς αντάλλαγμα την πρόταση – πρόσκληση του Ιδρύματος. Δημιούργησαν με σκοπό αυτά τα έργα να εκτεθούν σε μία ομαδική έκθεση στους χώρους του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια ελεύθερης χώρας με τίτλο « Με αυτούς οδηγούς, προχωράμε…» …Οι καλλιτέχνες τους οποίους ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα είναι με αλφαβητική σειρά οι: Βλαχοπούλου Μιράντα, Γκαλτέμης Χριστόδουλος, Γκοντού Ελένη, Γούση Δήμητρα, Κέλλης Αντώνης, Λάμπρου Χρήστος, Λιτσοπούλου Μαρία, Μήτσης Γιώργος, Μπενάκη Άννα, Ναυρόζογλου Λένα, Νουτσοπούλου Πέννυ, Σέλιος Οδυσσέας, Σταύρου Βασίλειος, Τσιούρης Γεώργιος, ΄Εφη Χλίτσιου. Επίσης ευχαριστούμε τους κορυφαίους Γιαννιώτες γλύπτες μας Κώστα Καζάκο, Θόδωρο Παπαγιάννη, Νίτσα Παπακώστα, Κυριάκο Ρόκο, οι οποίοι δώρισαν ή δάνεισαν στο Ίδρυμα γλυπτά έργα τους, που κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής μας, καθώς και τον χαράκτη – γλύπτη Δημήτρη Τσιρογιάννη, που φιλοτέχνησε τη Ζωσιμαία Σχολή… … Στην προσπάθεια αυτή του Ιδρύματος βασική είναι η συνδρομή δύο διακεκριμένων ανθρώπων της επιστήμης, δύο συμπολιτών μας και φίλων του Ιδρύματος. Είναι ο Παναγιώτης Νούτσος, Ομότιμος Καθηγητής της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τ.Αντιπρύτανης και ο Καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Πέτσιος…»

Διάρκεια έκθεσης: 15.07.2020 – 30.06.2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως14.00μμ
Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ

Οδηγίες υγιεινής για την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής προστασίας δημόσιας υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, η διοίκηση του Ιδρύματος σας ενημερώνει:
– Όλος ο εξοπλισμός του Ιδρύματος απολυμαίνεται τακτικά με τον ενδεικνυόμενο τρόπο.
– Όλοι οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα για τα χέρια, που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος και για χρήση από τους επισκέπτες.
– Οι χώροι του Ιδρύματος λαμβάνεται μέριμνα συνεχώς να αερίζονται με φυσικό αερισμό μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές πόρτες κλπ)
– Συνιστάται οι επισκέπτες του Ιδρύματος να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας Μουσείων και Πολιτιστικών χώρων και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα όπως επίσης γάντια μιας χρήσης και μη ιατρικές μάσκες, που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος.
– Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την τήρηση ασφαλών αποστάσεων εντός των χώρων του Ιδρύματος, για την αποφυγή συνωστισμού και την διασφάλιση της ομαλής ροής των επισκεπτών. Κατά την παραμονή τους στους χώρους του Ιδρύματος οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις νόμιμες αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρα.

ΗΜ/ΝΙΑ

Ιούλ 15 2020 - Σεπ 11 2020

ΩΡΑ

& Τετάρτες 18:00 - 21:00
09:00 - 14:00

Λεζάντες

➭ Δωρεάν
Ίδρυμα

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ίδρυμα "Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή"
Σούτσου 26, Ιωάννινα

ΝΟΜΟΣ

Nομός Ιωαννίνων
Κατηγορία

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ

Ίδρυμα "Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή"
Τηλέφωνο
2651 036517
Website
https://www.facebook.com/idrymagkani/
X