⟳ Κάθε Τετ: Η αρχαία τραγωδία στον κινηματογράφο: «Τρώαδες»

Λίγα λόγια: Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» παρουσιάζει έναν αφιέρωμα στην αρχαία τραγωδία δια χειρός Μιχάλη Κακογιάννη που θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη του Ιανουαρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι η «Ηλέκτρα», οι «Τρώαδες» και η «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία του μεγάλου Ελληνοκύπριου δημιουργού καθώς και η «Μήδεια» του Παζολίνι με την Μαρία Κάλας στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Προβολή ταινίας: «Τρώαδες», 1971,  δραματική ταινία αμερικανικής, βρετανικής, και ελληνικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνίστριες τις Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, και Ειρήνη Παππά.
Μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη στον κινηματογράφο. Μετά την πτώση της Τροίας, η Εκάβη (Κάθριν Χέπμπορν), η Κασσάνδρα (Ζενεβιέβ Μπιζόλντ), η Ανδρομάχη (Βανέσα Ρεντγκρέιβ) και η Ελένη (Ειρήνη Παππά) καταλήγουν αιχμάλωτες των νικητών και θρηνούν τη συμφορά που τις βρήκε, αλλά και τη σκληρή μοίρα που τους επιφύλαξε η ζωή.
Ο Ευριπίδης στο έργο αυτό, για πρώτη φορά στη δραματουργία του, δε βλέπει το θέμα και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα. Δίνει λόγο στους ηττημένους και καταγράφει τον επίμονο θρήνο τους. Ο Κακογιάννης χειρίζεται, με βάση το έργο αυτό, ένα από τα αγαπημένα ευριπίδεια θέματα, που είναι η εναλλαγή ρόλων: πώς δηλαδή μεταμορφώνονται οι θύτες σε θύματα, πώς οι εξουσιάζοντες δίνουν τη θέση τους στους πρώην καταπιεσμένους σε μια συνεχή αλληλοδιείσδυση ταυτοτήτων και ανακατάταξη αξιών. Πίσω από το φρικαλέο πεδίο καταστροφής που δημιούργησε ο πόλεμος, παρουσιάζει τη μεταμόρφωση των ευγενών γυναικών της Τροίας σε απλές θρηνωδούς, τις άλλοτε υπερήφανες και απρόσιτες Τρωάδες σε ικέτιδες. Οι ήρωες Έλληνες που κέρδισαν τον πόλεμο, κυριαρχημένοι από το πάθος της αντεκδίκησης αλλά και από το αίσθημα της απόλαυσης μιας «βρώμικης» νίκης (για μια Ελένη) περνούν σε μια ζωώδη κατάσταση και φέρονται με βαρβαρότητα.

Το event είναι ολοκληρωμένο.

ΗΜ/ΝΙΑ

Σεπ 25 2020

ΩΡΑ

20:30

ΚΟΣΤΟΣ

Είσοδος Ελεύθερη

Λεζάντες

➭ Δωρεάν
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
(Παλαιά Σφαγεία) Ιωάννινα

ΝΟΜΟΣ

Nομός Ιωαννίνων

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων
Τηλέφωνο
2651083940
Email
webmaster@pkdi.gr
Website
http://www.pkdi.gr/
X