Zagoriwood 2020

Λίγα λόγια: Οι δώδεκα μέρες του συμπυκνωμένου φετινού προγράμματος θα γεμίσουν πάλι με σινεμά τις πλατείες και παρέα με τις πυγολαμπίδες, νέοι κινηματογραφιστές, κρατώντας κάμερες, θα εμπνευστούν από τον βουνίσιο αέρα, βιώνοντας με την ξεχωριστή παραφροσύνη που γεννά η κατασκευή μιας ταινίας.
Η έναρξη γίνεται γίνεται με το κυρίως εργαστήριο, το Εργαστήριο 1-«Από την Ιδέα ως την Ταινία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τη δοκιμασμένη ομάδα του Zagoriwood, με τον Κλεάνθη Δανόπουλο στη σκηνοθεσία, τον Άκη Κερσανίδη στη διεύθυνση φωτογραφίας, τη Χρύσα Τζελέπη στο μοντάζ και την προσθήκη μιας καινούριας συμμετοχής, του Στέργιου Πάσχου («Άφτερλωβ»), που αναλαμβάνει τη διδασκαλία σεναρίου.

Στη διάρκεια των δώδεκα ημερών, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στα μυστικά της κινηματογραφικής αφήγησης, δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες θα προβληθούν στο κοινό του Zagoriwood.
Παράλληλα, διεξάγεται το Εργαστήριο Υποκριτικής (25-27/7) από τον Μάκη Παπαδημητρίου, έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.
Το πρόγραμμα των υπαίθριων δωρεάν προβολών στο «Σινέ Παρθεναγωγείο», τον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο των Κάτω Πεδινών, ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την ταινία μαζί με τον ηθοποιό Γιάννη Τσορτέκη, έναν εκ των πρωταγωνιστών, ενώ την επόμενη ημέρα ο Γιάννης Οικονομίδης θα παραδώσει masterclass για τους μαθητές των εργαστηρίων.
Θα ακολουθήσουν η προβολή της μεγάλης φετινής επιτυχίας «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή για τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου την Παρασκευή 31 Ιουλίου, καθώς και εκείνη του ξεχωριστού ντοκιμαντέρ «Στη Γη του Άγριου Μελιού» των Tamara Kotevska και Ljubomir Stefanov από τη Βόρεια Μακεδονία το Σάββατο 1 Αυγούστου. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα το ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται» του Κώστα Φόλλα για τη ναζιστική θηριωδία στο μικρό Τσέχικο χωριό Λίντιτσε, και φυσικά ένα πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών της πιο πρόσφατης παραγωγής από τη νέα δημιουργική γενιά των κινηματογραφιστών της χώρας.

Την τελευταία ημέρα του Zagoriwood, όπως και κάθε χρόνο, θα προβληθούν στο κοινό οι ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές των Εργαστηρίων, ενώ και φέτος θα πραγματοποιηθούν προβολές στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια να απλωθεί παντού το μικρόβιο του κινηματογράφου.
Το Zagoriwood διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου με τη συνεργασία της AnemiCinema Lab από τη Θεσσαλονίκη και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου-ηθοποιού Γιώργου Μακρή.
Η διοργάνωση ακολουθεί με αίσθημα ευθύνης όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού covid-19, για την υλοποίηση των εργαστηρίων και των δράσεων του 2020. Ο σχεδιασμός των μέτρων προστασίας λαμβάνει υπόψη τόσο την ασφάλεια των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, όσο και την υγεία και προστασία των κατοίκων των χωριών που θα λάβουν χώρα οι δράσεις. Τα ολιγομελή τμήματα, η πραγματοποίηση προβολών μόνο σε εξωτερικούς χώρους με διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων, ο εξοπλισμός σε μέσα ατομικής προστασίας και η φροντίδα για καθαριότητα, απολύμανση και αερισμό των χώρων διαμονής και διδασκαλίας θα επιτρέψουν την επιστροφή στα βουνά, χωρίς να τεθεί κανένα άτομο σε κίνδυνο!
«Ραντεβού στις 24 Ιουλίου λοιπόν, κάτω από τον έναστρο ουρανό των Ζαγοροχωρίων, για δύο εβδομάδες αφιερωμένες στην αγάπη μας, στο σινεμά. Φορτίζουμε κάμερες, παίρνουμε τα τετράδιά μας, και ετοιμαζόμαστε να πάρουμε και πάλι τα βουνά!», τονίζουν οι διοργανωτές, που κάνουν, τέλος, γνωστό ότι το Zagoriwood επιχορηγήθηκε για το 2020 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγη: agon.gr

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ζαγόρι, Greece
Ζαγόρι, Greece

ΝΟΜΟΣ

Nομός Ιωαννίνων
Κατηγορία
X