10 χώρες αν θέλετε να φτάσετε τα εκατό

Η λεγόμενη “τρίτη ηλικία” είναι στην εποχή μας ο ηλικιακός πληθυσμός με τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών του.  Υπολογίζεται ότι το 2030 θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρά τις προσπάθειες πολλών συνανθρώπων μας να αποφύγουν τη γήρανση και να πετύχουν μία παρατεταμένη νεότητα, τελικά είναι κάτι αναπόφευκτο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ισορροπημένη δίαιτα, ο περιορισμός του άγχους, η άσκηση και η αποφυγή της καθιστικής ζωής, η ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για τον περιορισμό των φθορών του χρόνου στο σώμα μας. Παρόλα αυτά κάποιες χώρες, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία, σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε αυτό τον τομέα σε σχέση με άλλες και οι κάτοικοί τους αναμένεται να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τον ένα αιώνα ζωής συχνότερα.
Ας δούμε ποιες είναι αυτές και ποια τα μυστικά τους:

9-10) Δανία, Φινλανδία. Στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας συναντάμε δύο χώρες της Σκανδιναβίας που λίγο-πολύ παρουσιάζουν τα προτερήματα και των υπολοίπων χωρών αυτής της λίστας. Επιπλέον η Φινλανδία είναι από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως.

8) Ιαπωνία. Οι οικονομικοί δείκτες ανθούν στη “Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου” οπότε το γεγονός ότι πρόκειται για τη χώρα που σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών των ανθρώπων που ανήκουν στην “τρίτη ηλικία” δεν είναι κάτι τυχαίο. Ειδικά στο νησί της Οκινάουα είναι ένα από τα μέρη που έχει τους περισσότερους υπεραιωνόβιους κατοίκους παγκοσμίως.

7) Ισλανδία. Η συγκεκριμένη χώρα παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά διαφθοράς παγκοσμίως, αλλά αυτό που ευνοεί πιο καθοριστικά τη μακροζωία είναι η συμβολή των παγετώνων στον καθαρό αέρα και νερό που απολαμβάνουν οι κάτοικοί της.

6) Κάτω Χώρες (Ολλανδία-Βέλγιο-Λουξεμβούργο). Οι παράγοντες της οικονομικής ευρωστίας, της επαγγελματικής απασχόλησης και της υψηλής παιδείας συνιστούν χαρακτηριστικά στοιχεία και των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών, οπότε αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι ένα από τα βασικά μυστικά έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται.

5) Καναδάς. Ακόμη μία χώρα που δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, έχοντας μία οικονομία πολύ ισχυρή, η οποία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές μεταλλευμάτων. Η προστασία του περιβάλλοντος παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ οι πολίτες της δηλώνουν σε υψηλά ποσοστά ευτυχείς με τον τρόπο ζωής τους.

4) Γερμανία. Το ότι η Γερμανία βρίσκεται σε αυτή τη λίστα δεν προκαλεί εντύπωση. Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι το ιδανικό μέρος για να ζεις θεωρείται το κάπως άσημο Έσσεν.

3) Νορβηγία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν επηρέασε τη Νορβηγία που παρουσιάζει έναν πολύ υψηλό δείκτη εισοδημάτων, ενώ παράλληλα ο δείκτης της ανεργίας δεν έχει ξεπεράσει το 5%. Ταυτόχρονα σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως στους τομείς των ανθρωποκτονιών, φυλακίσεων, περιστατικών φυλετικών διαχωρισμών και μολύνσεως του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με ένα από τα καλύτερα – κι εντελώς δωρεάν- δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα.

2) Σουηδία. Τα ίδια πλεονεκτήματα περίπου παρουσιάζει και ο τρόπος ζωής στη Σουηδία κάτι που καθιστά τις σκανδιναβικές χώρες σαν ένα ιδανικό προορισμό.

1) Ελβετία.  Διαθέτει ολοκληρωμένες πολιτικές για τη διατήρηση ενεργών των γηραιότερων πολιτών της, προωθώντας προγράμματα ικανοτήτων, ένα υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας και μία σειρά δραστηριοτήτων “φιλικών” προς το συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού.

Μπορεί η Ελλάδα να μην ανήκει στις πρώτες θέσεις αλλά αναφέρεται λόγω της Ικαρίας. Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ασφάλεια τις αιτίες για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας που παρουσιάζουν οι κάτοικοι του νησιού. Πιστεύουν πάντως ότι η διατροφή και οι ομολογουμένως χαλαροί ρυθμοί ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο.


Ετικέτες

Labels

› Άρθρα