Πεζοπορία στα γεφύρια της Ντόβρης

[Δίκορφο-Κήποι] Μια όμορφη και εύκολη πεζοπορική διαδρομή μέσα στο δάσος που ενώνει δύο ιστορικά ζαγοροχώρια και κρύβει πολλές εκπλήξεις. Περνάει από γραφικά γεφύρια, ξέφωτα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, δασωμένες πλαγιές, μικρά ρέματα και μικρούς καταρράκτες. Η διαδρομή είναι τμήμα του Εθνικού μονοπατιού 03.

Σημεία ενδιαφέροντος: Δίκορφο – Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου –  Πέτρινο γεφύρι Σιώμενας – Πέτρινο γεφύρι –  Γεφύρι Ντόβρης – Κήποι
Απόσταση πορείας: 12.2 χλμ
Χρόνος πορείας:
Υψομετρική διαβάθμιση: 757 – 1110 μ.
Σηματοδότηση:  αραιή
Απόσταση Δίκορφου από: Ιωάννινα  ∼ 26χλμ (μέσω ΕΟ Κοζάνης Ιωαννίνων)

Η διαδρομή ξεκινάει από τη πλατεία του Δίκορφου και ακολουθεί την άσφαλτο προς τους Ασπραγγέλους. Μετά από λίγα χιλιόμετρα βλέπουμε στα δεξιά έναν καλά διατηρημένο χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε έως το σημείο που συναντάμε την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Συνεχίζουμε στο δρόμο στα αριστερά και αφού διασχίσουμε δύο μικρά ρέματα, φτάνουμε στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Σιώμενας. Μετά από  1000 μέτρα περίπου φτάνουμε στο γεφύρι της Ντόβρης που και αυτό είναι μονότοξο. Στη πορεία συναντάμε μια παλιά βρύση, που δεν έχει όμως νερό. Λίγα λεπτά αργότερα η διαδρομή μας περνάει από ένα άλλο όμορφο σημείο, όπου τα νερά του ρέματος της Ντόβρης δημιουργούν έναν καταρράκτη. Στη πορεία μας συναντάμε και το 3ο γεφύρι της διαδρομής μας που έχει και αυτό την ονομασία «Γεφύρι Ντόβρης». Στη συνέχεια της πορείας μας φτάνουμε στο σημείο όπου το μονοπάτι της Ντόβρης συναντά το κεντρικό αυτοκινητόδρομο Κήπων-Φραγγάδων. Στρίβουμε αριστερά και βαδίζουμε στο δρόμο έως το τελικό μας προορισμό που είναι το χωριο Κήποι.

✎ Ο αριθμός των γεφυριών που βρίσκονται στη διαδρομή οφείλεται στο γεγονός ότι το μονοπάτι αυτό τα παλιά χρόνια ήταν πολύ σημαντικό πέρασμα, μια παλιά κεντρική αρτηρία που ένωνε το κεντρικό Ζαγόρι με τη πόλη των Ιωαννίνων.
✎ Η ιδανική εποχή για τη πεζοπορία αυτή είναι το καλοκαίρι. Νωρίς την άνοιξη ή μετά από έντονες βροχοπτώσεις η προσπέλασή κάποιων σημείων μπορεί να είναι λίγο δύσκολη.

ΟΜΟΡΦΙΑ
90%
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
40%
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
70%
X

Τοποθεσία

Δίκορφο | Ζαγόρι

Τοποθεσία 2

Τοποθεσία 3

Labels

› Πεζοπορίες