Πεζοπορία στη περίφημη σκάλα Κουκουλίου

[Κουκούλι – Κήποι] Μια μικρή, αλλά θαυμάσια διαδρομή που κινείται στο παλιό μονοπάτι με το οποίο επικοινωνούσαν τα δύο χωριά. Κατηφορίζει μέσα από δάσος βελανιδιάς μέχρι το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου με τελικό προορισμό το χωριό «Κήποι».

Σημεία ενδιαφέροντος: Κουκούλι – σκάλα Κουκουλίου –  πέτρινο γεφύρι Κοντοδήμου – Κήποι
Απόσταση: 2,3χλμ
Χρόνος πορείας: 45 λεπτα
Υψομετρική διαβάθμιση: 756 – 902 μ.
Απόσταση Κουκουλίου από: Ιωάννινα  ∼40χλμ

Από την πλατεία του Κουκουλίου ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς τους Κήπους. Στα αριστερά του δρόμου, βλέπουμε τη πινακίδα που δείχνει την αρχή του μονοπατιού.  Κατηφορίζουμε στο μονοπάτι και φτάνουμε στη σκάλα Κουκουλίου στο τέλος της οποίας συναντάμε μια διασταύρωση. Συνεχίζουμε ευθεία και φτάνουμε στο μονότοξο γεφύρι Κοντοδήμου – Λαζαρίδη. Διασχίζουμε το γεφύρι και βγαίνουμε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο των Κήπων δίπλα στην σύγχρονη γέφυρα. Ακολουθώντας τον δρόμο καταλήγουμε στον τελικό μας προορισμό το χωριό «Κήποι».
* Η διαδρομή γίνεται και αντίστροφα*

✎ Είναι μια μικρή διαδρομή κάτι που σημαίνει πως μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε στο Κουκούλι ή να συνεχίσετε προς μια άλλη πανέμορφη πεζοπορία που καταλήγει στο Δίκορφο και διαρκεί 3 ώρες περίπου. (βλ.  IpirosLike: Διαδρομη Κήποι-Δίκορφο)
✎ Η πεζοπορία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου λόγω του χαμηλού δείκτη δυσκολίας της.
✎ Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1753 χάρη σε δωρεά του Τόλη Κοντοδήμου από το Βραδέτο.
Το δεύτερο όνομα του, το πήρε από τον μύλο που υπήρχε εκεί παλιότερα και ανήκε στην οικογένεια Λαζαρίδη.
✎ Πάνω από το γεφύρι υπάρχει ένας βράχος που ονομάζεται «Καντήλα, εξαιτίας του παρακάτω θρύλου:
Στα 1853, ληστές έκαψαν την εκκλησία της Μπάγιας (Κήπων) και έκλεψαν τις εικόνες της. Ανάμεσα στις εικόνες ήταν κι αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Από τότε, κάθε βράδι της παραμονής της γιορτής των Αγίων, παρουσιαζόταν μια καντήλα, κρεμασμένη από το βράχο μέχρι το γεφύρι. Τελικά οι Κουκουλιώτες βρήκαν τις εικόνες κρυμμένες κοντά στο ποτάμι και από τότε σταμάτησε να εμφανίζεται και η καντήλα. (πηγη: petrinagefiria.com)

ΟΜΟΡΦΙΑ
80%
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
20%
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
80%
X

Τοποθεσία

Κουκούλι | Ζαγόρι

Τοποθεσία 2

Τοποθεσία 3

Labels

› Πεζοπορίες