Πεζοπορία σε δύο ιστορικά βλαχοχώρια των Τζουμέρκων

[Συρράκο-Καλαρρύτες] Μια πεζοπορική διαδρομή σπάνιας ομορφιάς που ξεκινάει από το πετρόκτιστο Συρράκο με τα όμορφα καλντερίμια του και καταλήγει στους Καλαρρύτες. Πρόκειται για δύο χωριά, γνωστά για την αρχιτεκτονική και τη μακρόχρονη ιστορία τους που συνδέονται μεταξύ τους με ένα πολύ καλά διαμορφωμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Σημεία ενδιαφέροντος: Συρράκο – θέα στον καταρράκτη –  ποτάμι – ξύλινο γεφύρι – πέτρινη σκάλα – διάσχιση χαράδρας – Καλαρρύτες
Απόσταση πεζοπορίας: 2 χλμ.
Χρόνος πορείας: 1½ ώρες (δεν υπολογίζεται η επιστροφή)
Υψομετρική διαβάθμιση:  960 μ – 1.100 μ.
Σηματοδότηση: κόκκινα σημάδια
Απόσταση Συρράκου από: Ιωάννινα ∼ 53χλμ

Διασχίζοντας το χωριό του Συρράκου, καταλήγουμε στην άλλη άκρη, εκεί απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι. Μια ξύλινη πινακίδα αναγράφει «Χρούσια ποταμός – Καλαρρύτες» και από εκεί ακολουθούμε το πέτρινο κατηφορικό καλντερίμι. Στα μέσα της κατηφόρας υπάρχει στα δεξιά μονοπάτι προς τον καταρράκτη. Αρκούμαστε στη θέα του καταρράκτη και κατηφορίζουμε προς τον ποταμό Χρούσια. Αφού διαβούμε το γεφυράκι του Χρούσια διασχίζουμε τη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού και ανεβαίνουμε κατόπιν στο πετρόκτιστο μονοπάτι που μας οδηγεί  στους Καλαρρύτες.
*Η διαδρομή γίνεται και αντίστροφα*

✎ Στο σημείο «Σκάλα προς Συρράκο – Καλαρρύτικος ποταμός» συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή όπως αναγράφουν και οι σχετικές πινακίδες!
✎ Γενικα σε πολλά σημεία το μονοπάτι είναι απότομο και στενό αλλά σε καμιά περίπτωση δύσβατο.
Βοηθάει πολύ το κάγκελο στήριξης που είναι τοποθετημένο σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Καλό θα είναι να φοράτε ορειβατικά παπούτσια.
✎ Κατά τούς Χειμερινούς μήνες καλό θα είναι να αποφευχθεί η πεζοπορία από άτομα που δε διαθέτουν εμπειρία καθώς σε κάποια σημεία της διαδρομής πιάνει πάγο.
✎ Στο Συρράκο λειτουργούν
παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, καφέ. Ομοιώς και στους Καλαρρύτες.
✎ Αξίζει να επισκεπτείτε…
Στο Συρράκο:
το σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη, το παραδοσιακό σπίτι της Ερμηνείας Φωτιάδου, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακό ξυλόφουρνο στην αυλή, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον περίτεχνο επιτάφιο
Στους Καλαρρύτες: το καφενείο «Άκανθος», ηλικίας 176 ετών, που λειτουργεί από το 1840. Το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας (Οι Καλαρρυτινοί ήταν διάσημοι για την ασημουργία τους). Τη Μονή Κηπίνας (που απέχει 6χλμ από Καλαρρύτεςκαι 17χλμ από Συρράκο)

☛ Συρράκο-Ποτάμι Χρούσιας-Καλαρρύτες-Συρράκο-Πηγές Χρούσια (Διάρκεια: 2-2:30 ώρες)
☛ Συρράκο-Καλαρρύτες-Ματσούκι (Διάρκεια: 3-3:30 ώρες)
☛ Συρράκο-Εκκλησάκι Αγίων Αποστόλων-Κορυφή Πρίζα (Διάρκεια: 3-3:30 ώρες)
☛ Συρράκο-Πουλιάνα-Γέφυρα Κουϊασας-Καλαρρύτες (Διάρκεια: 2-2:30 ώρες)
☛ Άγιος Γεώργιος-Γέφυρα Κουϊάσας-Μονή Κηπίνας (Διάρκεια: 1-1:30 ώρες)
☛ Μονοπάτι (Κουιάσα-Πουλιάνα)-Καταρράκτης Κουιάσα (Διάρκεια: 50 λεπτα) βλ. IpirosLike: Διαδρομή στο καταρράκτη Κουιάσα 

ΟΜΟΡΦΙΑ
90%
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
50%
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
90%
X

Τοποθεσία

Συρράκο | Βόρεια Τζουμέρκα

Τοποθεσία 2

Τοποθεσία 3

Labels

› Πεζοπορίες