Πεζοπορία στους μαγευτικούς καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα

[Ηλιοχώρι-Καταρράκτες] Στο κεντρικό Ζαγόρι, χαμένο μέσα στο πράσινο, βρίσκεται το Ηλιοχώρι που είναι ένα μικρό και απομακρυσμένο χωριό. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται οι δημοφιλείς πλέον καταρράκτες “Μπάλτα ντι Στρίγκα”. Ένας πανέμορφος προορισμός που επισκέπτονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ιδίως κατα τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού τα κρυστάλινα νερά του αποτελούν ιδανικό σημείο για να δροσιστεί κάποιος.

Σημεία ενδιαφέροντος: πλατεία Ηλιοχωρίου – πέτρινη βρύση – εκκλησάκι Αγ. Αθανασίου – καταρράκτες
Απόσταση: 2χλμ
Χρόνος πορείας: 45 λεπτά
Υψομετρική διαβάθμιση: 950 μ. – 790 μ.
Απόσταση Ηλιοχωρίου από: Ιωάννινα ∼70χλμ

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του χωριού. Κατηφορίζουμε τσιμεντένιο δρόμο μέχρι τον μεγάλο πλάτανο όπου υπάρχει και ενημερωτική πινακίδα. Απο εκεί ξεκινά το πέτρινο μονοπάτι το οποίο εκτείνεται για αρκετά μέτρα και είναι καλά διατηρημένο! Είναι σε γενικές γραμμές βατό εάν και σε ορισμένα σημεία (ειδικά αν έχει βρέξει προηγουμένως) χρειάζεται λίγο προσοχή! Σε πολλά σημεία υπάρχουν ξύλινοι φράκτες, από το κράτημα των οποίων μπορείτε να βοηθηθείτε τόσο κατά την κατάβαση όσο και κατά την ανάβαση. Το μονοπάτι περνάει απο πέτρινη βρύση και το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου και καταλήγει στους μαγευτικούς καταρράκτες Ηλιοχωρίου. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών καταρρακτών που σχηματίζουν μπροστά τους μικρές λιμνούλες.

✎ Φροντίστε να φοράτε ορειβατικά παπούτσια ή παπούτσια που δε γλιστράνε, για να προσφέρουν σταθερότητα καθώς κατεβαίνετε το δρομάκι!
✎ Μπάλτα ντι Στρίγκα στα βλάχικα σημαίνει “λίμνη της κραυγής”.
Ο μύθος λέει οτι η ονομασία αυτή οφείλεται σε μια γυναίκα η οποία πέφτοντας στο καταρράκτη για να αυτοκτονήσει , έβγαλε μια δυνατή κραυγή που ακούστηκε μέχρι το χωριό.
✎ Κατά τους χειμερινούς μήνες φροντίστε να μη πλησιάζετε πολύ κοντα στις λιμνούλες γιατί τα βράχια γλιστράνε και μπορεί να βρεθείτε εύκολα μέσα στο νερό.
✎ Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταρράκτες  γεμίζουν με κόσμο (αναλόγως και την ημέρα που θα πάτε) με αποτέλεσμα ο χώρος για ένα δροσιστικό μπάνιο σε κάποια από τις λιμνούλες, να γίνεται πολύ πιο περιορισμένος.
✎ Η διαδρομή κατα την ανάβαση είναι κουραστική.
Μια καλή περίπτωση για στάση αποτελεί και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στά μέσα περίπου της διαδρομής!
ΟΜΟΡΦΙΑ
100%
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
30%
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
80%

και μερικές εκπληκτικές χειμωνιάτικες φωτογραφίες των καταρρακτών από το ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ

X

Τοποθεσία

Ηλιοχώρι | Ζαγόρι

Τοποθεσία 2

Τοποθεσία 3

Labels

› Πεζοπορίες