Πεζορική διαδρομή στη λίμνη των Δράκων

[Μικρό Πάπιγκο-Δρακόλιμνη] Η Δρακόλιμνη Τύμφης αποτελεί ορόσημο. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να σας οδηγήσουν στην Δρακόλιμνη. Το πιο βατό μονοπάτι είναι αυτό που ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο και αφού περάσει από το καταφύγιο συνεχίζει για Δρακόλιμνη. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές στην Ελλάδα.

Σημεία ενδιαφέροντος: Μικρό Πάπιγκο – Καταφύγιο Αστράκας – Δρακόλιμνη
Απόσταση πορείας: 8.7 χλμ
Χρόνος πορείας: ∼ 4 ώρες και 15 λεπτά
Υψομετρική διαβάθμιση: 951 – 2002 μ.
Σηματοδότηση: ενημερωτικές πινακίδες
Απόσταση Μικρού Πάπιγκου από: Ιωάννινα ∼ 60χλμ (μέσω ΕΟ Κοζάνης Ιωαννίνων)

Η διαδρομή ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο (συνήθως από το ναό των Ταξιαρχών).  Ακολουθώντας τις πινακίδες διασχίζουμε το χωριό το οποίο σε λίγη ώρα αφήνουμε πίσω μας και συναντάμε τη πρώτη βρύση της διαδρομης τη βρύση Αντάλκη. Στα δεξιά μας διακρίνεται η Αστράκα. Συνεχίζοντας την ανηφορική πορεία και αφού έχουμε φθάσει στα μέσα περίπου της διαδρομής συναντάμε τη βρύση Τράφος που ενδείκνυται για μια μικρή στάση για νερό και ξεκούραση. Σε 45 λεπτά περίπου φτάνουμε στην βρύση Κρουνά που βρίσκεται στα 1700 υψόμετρο και είναι η τελευταία πριν το καταφύγιο το οποίο δεν αργεί να φανεί στο οπτικό μας πεδίο. Μετά το καταφύγιο η Δρακόλιμνη απέχει 1 ώρα και κάτι. Πλέον βλέπουμε μπροστα μας τη διαδρομή που απομένει. Κατηφορίζουμε μέχρι τη ξερολούτσα Τσουμάνη και στη συνέχεια ακολουθεί το τελευτάιο κομμάτι της διαδρομής, μια σχετικά ομαλή ανοδική πορεία που οδηγεί στη Δρακόλιμνη Τύμφης.
*H διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει εναλλακτικά και από το Μεγάλο Πάπιγκο

✎  Στο μονοπάτι θα συναντήσετε τέσσερεις βρύσες/πηγές κάποιες από τις οποίες έχουν όλο το χρόνο νερό και κάποιες όχι. Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 1 λίτρο νερό μαζί σας όταν ξεκινήσετε την ανάβαση σας από το χωριό
✎ Κατά μήκος του μονοπατιού αυτού θα βρείτε ξύλινα κιόσκια,
ιδανικά για διαλείματα.
✎ Η ανάβαση έως το καταφύγιο απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια
ειδικά από άτομα που δεν είναι ορειβάτες. Η υψομετρική ανάβαση από το Μικρό Πάπιγκο έως το καταφύγιο αγγίζει τα 1000 μέτρα
✎ Θα πρέπει να φοράτε κατάλληλα παπούτσια για πολύωρο περπάτημα
σε ανώμαλο έδαφος, κατά προτίμηση ορειβατικά. Τα αθλητικά παπούτσια δεν είναι κατάλληλα. Επίσης θα πρέπει να πάρετε μαζί σας αντηλιακό.
✎ Η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Δρακόλιμνη
είναι το καλοκαίρι καθώς οι καιρικές συνθήκες καθιστούν τη διαδρομή πιο ασφαλή. Το χειμώνα ενδείκνυται μόνο για έμπειρους ορειβάτες. Πχ μέσα Μαρτίου που ανεβήκαμε στη Δρακόλιμνη στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είχε στρωμένο χιόνι.
✎ Κανονικά το μπάνιο στη Δρακόλιμνη απαγορεύεται.
Παρ’όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια σχετική σήμανση που να ενημερώνει τους επισκέπτες.

ΟΜΟΡΦΙΑ
100%
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
50%
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
80%
X

Τοποθεσία

Δρακόλιμνη Τύμφης | Ζαγόρι

Τοποθεσία 2

Τοποθεσία 3

Labels

› Πεζοπορίες
Καταφύγιο Αστράκας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταφύγιο Αστράκας
Τηλέφωνο
6973223100
Website
http://astrakarefuge.com/el/

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΕΣΤΙΑΣΗ